Gluténérzékenység: egy ok, sok betegség

Sajnos sok ember él együtt manapság gluténérzékenységgel (vagy cöliákiával) úgy, hogy nem is tud róla. Mert megszokta az életet puffadással, székrekedéssel, hasi fájdalmakkal, görcsökkel és ez már természetesnek veszi. Vagy olyan panaszai vannak, amikről nem gondolja, hogy a glutén fogyasztása okozhatja (például, fejfájás, gyakori megfázás, különböző szervi gyulladások, és sorolhatnám…).

Vizsgálatok mutatják, hogy nagyon sok betegség és egészségügyi probléma a glutén fogyasztásával összefüggésben van. A Chicago-i Cöliákia Egyetemi Központ több mint 300 tünetet és állapotot azonosított, ami lehetséges összefüggésben van a gluténnal. Ezek közül a leggyakoribbak:

ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás)

agyköd

anorexia nervosa

allergiák

alkoholizmus

asztma

autizmus

anyatejhiány

autoimmun rendellenességek: diabétesz, Hashimoto pajzsmirigy betegség, multiplex szklerózis, reumatoid artritis, sokízületi gyulladás stb.

béleredetű vérzés

csalánkiütések

bőrkiütések/ekcéma

Crohn betegség

colitis

csontfájdalom

csontritkulás

diszlexia

depresszió

demencia

emésztési zavarok (gázképződés, felfúvódás, hasmenés, székrekedés, görcsök stb.)

fogzománc-károsodások

egyensúlyzavar

émelygés,

hányinger és hányás

hajhullás

hepatitis

hiperaktivitás

felszívódási zavarok (vitaminok, ásvány anyagok)

folytonos megbetegedések/legyengült immunrendszer 

fibromyalgia

gyomorégés

gyomorfekély
hangulatingadozás

hasnyálmirigy-gyulladás

ingerlékenység

irritábilis bélszindróma

ízületi fájdalmak

lassú növekedés / növési rendellenesség

lupus

menstruációelmaradás

mellkasi fájdalom

migrén/gyakori fejfájás

ködös agy

krónikus fáradtság

neurológiai rendellenességek (demencia, Alzheimer-kór, skizofrénia stb.)

Parkinson-kór

pánik

pszoriázis

rák (különösen nyelőcsőrák, bélrák, lymphoma)

reflux

rohamok

epilepszia

szívbetegség

szervgyulladás

szorongás

szkizofrénia

tejintolerancia

vérszegénység (vashiányból vagy folsavhiányból fakadó)

visszatérő középfülgyulladás

vetélés

meddőség

Természetesen, nem minden betegségnek a fő vagy egyetlen okozója a glutén, de ha valakinél előfordulnak olyan tünetek / betegségek, mint a fent leírtak, érdemes elgondolkodnia azon, hogy mi is áll hátérben.

Jogosan feltehetjük a kérdést: miért okoz gondot a glutén, hiszen a nagyszüleink is ettek kenyeret és nem okozott gondot?

A gluténérzékeny emberek számának növekedése több világméretű faktornak köszönhető. Valószínű, hogy közrejátszik a gabonával történő folyamatos kísérletezés, a növénynemesítés, a búza növény növekedését ösztönző gén és egyéb technológiák. A modern hibridizációval és génmanipulációs technológiával előállított búza szinte semmilyen genetikai, strukturális vagy kémiai hasonlóságot nem mutat azzal a gabonával, amit őseink fogyasztottak egykor. Ráadásul, az egyik leggyakrabban használt gyomirtó szer, a glyphosate nevű anyag, ami elpusztítja a bélbolyhokat!

Az is tényszerű megállapítás, hogy a lisztalapú ételek ekkora mértékben még soha nem jelentek meg az ember táplálkozásában. Szinte minden feldolgozott élelmiszerben búzalisztet vagy keményítőt használnak sűrítőanyagként. Még a mustárban, ketchupban, szószokban is jelen van! Arról nem is beszélve, hogy gyógyszerekben, vitamin készítményekben, tisztálkodási szerekben is jelen lehet: fogkrémben, samponban stb.

Egyébként, valószínűleg régebben is létezett gluténérzékenység, csak nem volt olyan gyakori, mint most, és nem is tudták diagnosztizálni, mivel nem is tudtak róla. Az biztos, hogy a

A kutatások azt mutatják, hogy sokkal több ember gluténérzékeny vagy cöliákiás, mint gondolnánk! Ráadásul, sokszor tünetmentesek vagyunk, vagy legalábbis, nincs olyan tünetünk, ami gluténérzékenységre utalna.

“A diagnosztizált és a nem diagnosztizált betegeknek az aránya 1:7-hez, ez azt jelenti, hogy egyet felismerünk de hetet nem…A betegség kezelés nélkül halálhoz vezet. Tehát ha minden 100. ember a diagnosztizált Magyarországon, vagyis ők a 8.eset, akit felismertek, de 7 esetben nem is jut eszébe az orvosoknak, hogy lisztérzékenységre gondoljanak. Így valójában 100 esetből 84 esetben diagnosztizálatlan lisztérzékeny küzd különféle gyulladásos, autoimmun betegségekkel, rákkal Magyarországon.” (Dr. Prof. Várkonyi Tibor)

Ha szeretnél többet megtudni, olvasd az “Egészségesen gluténmentesen” című könyvemet.