Megelőzés vagy kezelés?

Megelőzés vagy kezelés?

Nagyon sok ember él együtt gluténérzékenységgel vagy cöliákiával, úgy, hogy nem tud róla. És mi a gond ezzel? Az, hogy a rejtett vagy nem diagnosztizált gluténérzékenység (vagy cöliákia) krónikus betegségekhez vezethet és vezet is!

Például, az autoimmun betegségek nem egyik napról a másikra alakulnak ki. A tünetek megjelenése előtt a rejtett gyulladások és az önpusztító folyamatok akár hosszú éveken át rombolhatják a szervezetet. A tünetek NEM az egészségügyi problémánk első jelei, hanem az utolsók, amikor a szervezetünk már nem tud megbirkózni észrevétlenül az adott teherrel.

A tünetek üzenetek számunkra, még pedig az, hogy valami nem működik jól, és jó lenne, ha megakadályozhatnánk ezeket még kialakulás előtt. Sajnos, a legtöbbször, már a kialakult tünetekkel sem foglalkozunk, mert megszokjuk az életet velük, mintha semmit sem tehetnénk ellene. Vagy gyógyszert keresünk, ami megszüntetheti a tüneteket. De az, ami okozza, az nincs kezelve, és újra panaszokat fog okozni! Még akkor is, ha nem tudunk róla!

Mit is tehetünk?

  1. Megelőzni

„Az egészség nem minden, de a minden egészség nélkül semmit sem jelent.”

Hogyan tudjuk megelőzni a betegség kialakulását? Első sorban, immunerősítéssel. Ammenyivel erősebb az immunrendszerünk, annál kisebb az esélye, hogy a betegség kialakuljon.

És hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket? Megfelelő táplálkozással, mozgással, alvással, friss levegővel és stressz kezeléssel. Igen, biztos már 1000-szer halottad ezt, de teszel is ezért valamit?

Mi is a megfelelő táplálkozás? Az a táplálkozás, ami teljes értékű, tápanyagokban gazdag, immunerősítő, valódi élelmiszereket tartalmaz. Erről részletesen olvashatsz a könyvemben. És mivel mindenki egyedi, a táplálkozásunk is egyedi. Persze, azokból kell választani, amik a saját szervezetünknek megfelel és jótékony hatású.

Az immunerősítés mellet, a gyulladáscsökkentés a legfontosabb. Kerüljük azokat az élelmiszereket, amik finomított, többszörösen feldolgozott, színezékek, adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak! És persze, vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, táplálék kiegészítők, amik kifejezeten csökkentik a gyulladást, mint a kurkuma, gyömbér, fokhagyma stb.

Mivel senki sem rendelkezik azokkal az enzimekkel, amik a búza, rozs vagy árpa fehérjét teljesen megemésztik, ezek a gabonák gyulladást és áteresztő bélfalakat okozhatnak ahányszor csak fogyasztjuk őket (Dr. Alessio Fasano). Szóval, a glutén tartalmú élelmiszerek kerülendők!

  1. Kezelni

„Az egészség az egy korona az egészséges ember fején, amit csak a beteg vesz észre.”(Robin Sharma)

Sajnos, a legtöbbször, csak akkor foglalkozunk az egészségünkkel, amikor már elvesztettük azt… Ezért, biztatlak, hogy még MA foglalkozz magaddal, mert az egészséged a legnagyobb kincsed!

Ha már kialakultak a tünetek, panaszok vagy betegségek, mindig meg kell nézni mi az, ami okozta ezeket. Sajnos, a legtöbbször, az orvosok a tüneteket kezelik, felírnak gyógyszereket, de nem derül ki, hogy mi az, ami okozta a panaszokat. Persze, az orvosok a legjobb tudásuk szerint vizsgálják ki a pácienseket, és azt alkalmazzák, amit tanultak. Meg életeket mentenek, meg szükségünk van az ő tudásukra. Csak az nem mindig elég…

Nagyon sokszor ételintolerancia/érzékenység a betegségek hátterében, de azt egy hagyományos vizsgálat nem deríti ki. És az ételérzékenységek közül, a glutén a leggyakoribb, még akkor is ha ez nem mutatható (mindig) ki. A glutén elhagyása az, ami a legtöbb javulást hozott az emberek életébe, ezért is olyan fontos tudni róla.

Ha kiderül mi az, ami okozza a panaszokat, azzal foglalkozni is kell. De ha nem is tudjuk meg, akkor is egy egészséges életmód segíteni fog a javulásban. Ami a megelőzésben érvényes, úgy érvényes már a kialakult betegségekben is. Erről többet olvashatsz a könyvemben.

A kérdésem az, hogy mi az, amit MA fogsz megtenni az egészséged érdekében?

Várom válaszodat.:)

Szeretettel gluténmentesen,

Szilvia (aki azt szeretné, hogy egészséges légy)

Miért lettem gluténmentes harcos?