A rák és a glutén

Hogy mi köze van a gluténnak a rák kialakulásában??? Sajnos a rák egyre több embert érint és habár sok minden közreműködik a kialakulásában, az biztos, hogy az egyik fontos oka a krónikus gyulladás.

Susan Silberstein, Ph.D, a BeatCancer.org elnőke és két táplálkozási könyv szerzője, több mint 35 éve azoknak segít, akik szeretnék megelőzni a daganatos betegségeket, ugyanúgy mint azoknak, akiknél kialakult már valamilyen rosszindulatú daganat. Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, mivel több mint 50.000 olyan embernek megelőzésben segített és több mint 25.000 embernek gyógyításban. Susan szerint, akár megelőzésben, akár gyógyításban, a glutént, tejterméket és cukrot kerülni kell.

Mivel a rák gyulladásból ered, és a glutén magas gyulladást okoz, egyértelmű, hogy befolyásolja nem csak a rák, de minden olyan betegség kialakulását, ami gyulladásból keletkezik. Ezenkívül a rák a gyenge immunrendszer betegsége, és mivel 80%-a az immunitásunknak a belekben van, és a glutén pont a belekben kezdi el a károsító folyamatokat (gyulladást, áteresztő beleket, mikrobiom megváltoztatása, tápanyag rossz felszívódása), logikus a kettő összefüggése. Ugyanakkor, mivel a búzából készült termékek finomított lisztekből készülnek, ezek cukorrá változnak a szervezetünkben és egyrészt, a cukor a daganatos sejtek fő tápláléka, másrészt magas inzulint eredményez, ami cukorbetegséghez és túlsúlyhoz vezet, ami rizikó faktor a rák kialakulásában. Arról már nem is szólva, hogy a vegyszeres és génmódosított búza hozzájárul a rák kialakulásában. (Forrás: https://www.glutenfreeschool.com/2013/09/09/glutens-effect-cancer-susan-silberstein/)

Már a hatvanas évek végén, számos vizsgálat jelezte, hogy a cöliákia betegek közt feltűnően gyakori a rákos megbetegedés, különösen a limfóma, másként nyirokrák, illetve a bél- és nyelőcsőrák. Egyéb rosszindulatú daganatokra is nagyobb kockázatot mutatnak. Egy 10 éves követéses vizsgálat során azt vizsgálták, hogyan hat a cöliákia betegekre az előírt gluténmentes étrend követése. Az eredmények magukért beszélnek: akik már 10 éve követték a gluténmentes étrendet, azoknál nem találtak limfómát, akik viszont nem diétáztak, azoknál 80-szor gyakrabban fordult elő, mint az átlagnépességben. (Forrás: Szendi Gábor, „Paleolit táplálkozás és korunk betegségei”)

Részlet “Az igazság a gluténról, avagy tényleg veszélyes a glutén?”című könyvemből