A meddőség és a glutén

Egyre többen küzdenek meddőségi gondokkal. Ha téged vagy családodat, barátaidat, ismerőseidet is érinti ez, neked / nektek ajánlom a következő részletet “Az igazság a gluténról” című könyvemből.

Dr. Aviva Romm, a „Gluten and Fertility: Some Things You Might Want to Know” („A glutén és a termékenység: néhány dolog, amit lehet, hogy tudni szeretnél”) című cikkében, az egyre gyakoribb meddőség egyik fő okára hívja fel figyelmünket. Igen, ahogyan a cím is sugallja, a glutén és a termékenység összefüggnek.

Miközben sok minden állhat a meddőség mögött, az egyik leggyakoribb ok a hagyományos termékenység-szakértők részéről a gluténérzékenység. Egy legutóbbi tanulmány azt bizonyítja, hogy a felderítetlen cöliákia betegség lehet a meddőség oka a nők 5.9%-nál. Valószínűleg, ez a százalék nagyobb, mivel a cöliákiát oly gyakran nem ismerik fel.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy azok a nők, akik termékenységgel kapcsolatos kezelésben részesülnek, fokozott sikernek örülhettek mikor elhagyták a glutént az étrendjükből.

Ezek a tanulmányok a cöliákiásokat vették figyelembe, amiben persze nem mindenki szenved, sok ember úgy él, hogy gluténérzékeny és fogalma sincs róla. A doktornő a klinikai gyakorlatában nap mint nap tapasztalja, hogy ez utóbbi is ugyanolyan problémák spektrumát okozza, mint a cöliákia. Ráadásul, rengeteg ember rejtett vagy „csendes” cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenved, anélkül, hogy tipikus tünete jelentkezne, mint pl. az emésztési panaszok. Gyakran előfordul, hogy a meddőség az első nyilvános jele ezeknek a betegségeknek.

Ahányszor egy nő termékenységi problémákkal fordul a doktornőhöz, az első dolog, amit kivizsgál, az étrendje és a tünetei, nem a hormonok szintje és más labor eredmények. Miközben elvégzi a cöliákia és gluténérzékenység hagyományos labor vizsgálatait, tudja, hogy sokszor az eredmény negatív annak ellenére, hogy a glutén gondot okoz, sőt pont a meddőség lehet a cöliákia egyik jele lehet! Az „arany tesztet” amit a saját gyakorlatában használ, a „kizárás diéta” („elimination diet”), ami nem csak a glutén, hanem a tejtermékek és más allergén élelmiszerek időleges elhagyását is jelenti.

A cöliákia terhességi problémákat pl. vetélést és terhességi cukorbetegséget is tud okozni. A terhességi cukorbetegség komoly orvosi problémákat okozhat az anyukának, mivel növeli a császármetszés esélyét, és a baba számára is növeli az életre szóló túlsúlyosság, cukorbetegség, szívbetegség kockázatát! Lehetséges, hogy a gluténérzékenység is okozhat hasonló problémákat…

Mi köze van a gluténérzékenységnek a meddőséghez (és a terhességhez)? Első sorban, a következő 4 tényező az, ami közrejátszik:

1. Krónikus gyulladás. A gluténérzékenység és a cöliákia gyulladást okoz, nem csak a belekben, hanem az egész szervezetben. Az antitestek, amik akkor termelődnek, amikor a szervezet krónikus gyulladásban van, azt üzenik a testnek, hogy most vészhelyzet van és ez nem megfelelő terhességi időszak. Ugyanakkor, a krónikus gyulladás a felelős az olyan állapotokért, amik közrejátszanak a teherbeesés nehézségeiért, mint például az endometriozis (amit egyébként a cöliákiával szoktak kapcsolatba hozni). A gyulladás terhességi problémákat, terhességi cukorbetegséget, magas vérnyomást és korai szülést okozhat, ezért fontos, hogy ez még terhesség előtt kezeljék. Ha a gluténmentes életmódot választod és meggyógyítod az emésztő rendszeredet, megelőzheted ezeket a problémákat, mondja Aviva doktornő.

2. Táplálkozási hiányosságok. Ha gluténérzékeny vagy cöliákiás vagy, a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen (vagy azért mert a bélfal irritálva van, vagy mert a bélbolyhok károsodtak), így azok a tápanyagok, amik szükségesek az egészséges fogantatáshoz is hiányoznak (pl. a fehérjék, a zsírok, a cink, a D-vitamin, a vas, a szelén).

3. Dysbiozis. A hüvelyi flóra egészsége a bélflóra egészségétől függ. Ha a bélflórában dysbiozis van, akkor ez gátolhatja a fogantatást vagy akár korai szüléshez is vezethet.

4. Autoimmunitás. Mivel a cöliákia egy autoimmun betegség, ez megváltoztathatja a test képességét arra, hogy elviselje az idegen sejteket, még a partner spermáját is vagy akár a babát (a szervezet reagálhat bármilyen olyan ismeretlen sejtre, amit nem ismer fel!). Ráadásul, a szelén hiány és a cöliákia együtt a pajzsmirigy alulműködésével van kapcsolatban, ami ugyanúgy akadályozhatja a teherbeesést.

Mit javasol a doktornő? Várandósok és megtermékenyülés előtt álló nők között szerzett több mint 30 évnyi tapasztalat után, Aviva azt javasolja, hogy legalább 3, de inkább 6 hónapig, gluténmentes étrenden éljenek, ahhoz, hogy fokozzák a teherbe esés esélyét. Amennyivel egészségesebb vagy amikor teherbe esel, annál nagyobb az esélye az optimálisan egészséges terhességnek és az egészséges babának is.

Részlet “Az igazság a gluténról, avagy tényleg veszélyes a glutén?” című könyvemből.